Suoja/aurinkolasit

 

Jos lähdet hakemaan aurinko/suojalaseja työterveyshuollon kautta, voit tulostaa sivun alalaidasta "torninosturinkuljettajiensuojaaminen.pdf"  mukaan avuksesi työterveyshuoltoon. Siinä on työterveyslaitoksen tutkimus kokonaisuudessaan allekirjoituksineen.


 

 

Työehtosopimuksen kohta 37 § Suojavaatetus ja suojavälineet

 

4. Työnantaja hankkii tarkkuutta vaativissa tehtävissä työskenteleville työn niin vaatiessa optisesti hiotut suojalasit, mikäli työteveyshuolto on todennut ne tarpeelliseksi.

5.Työnantaja hankkii optisesti hiotut häikäisyn estävät suojalasit niitä työssään tarvitseville, ellei häikäisyvaaraa muutoin voida torjua (esim. asentamalla työkoneisiin häikäisysuojakalvot). 

 

Työterveyslaitoksen tutkimus (tiivistelmä)

 

Torninosturinkuljettajien altistuminen suurille valon voimakkuuksille ja silmien suojaamisen tarve.

Torninosturinkuljettajien työ on taakkojen nostamista ja kuljettamista haluttuun kohteeseen jopa metrin korkeudelta. Aurinkoisina päivinä kuljettajat altistuvat jopa 50 000 lx:n valaistusvoimakkuuksille ja häikäisevälle valolle. Talvella myös maassa ja katoilla oleva lumi ja mm. peltikatot aiheuttavat häikäisyä.

Auringon UV-säteilyn haittavaikutukset kohdistuvat ihoon ja silmiin. Silmään kohdistuessaan voimakas auringon UV-säteily aiheuttaa akuutin sarveiskalvon tulehduksen, joka ilmenee voimakkaana kipuna ja vieraan esineen tunteena silmässä. Silmiin kohdistuva pitkäaikainen UV-säteilyaltistus edistää harmaakaihin kehittymistä. Näkyvä (kirkas valo) ja osa UV-säteilystä kohdistuu silmän pohjaan asti, mikä edistää verkkokalvon solujen rappeutumista.

Esteettömät ja hyvät näkemisolosuhteet ovat edellytys torninosturinkuljettajan työn turvalliselle suorittamiselle. Tämän takia erityisesti häikäistymisen ehkäisy aurinkolaseilla on tarpeen torninosturin kuljettajien työssä. Silloin kun työntekijä tarvitsee silmälasit, myös aurinkolasien tulee olla kunkin käyttäjän silmien optisten ominaisuuksien mukaisesti hiotut. Yksilöllisesti mitoitettujen aurinkolasien käyttö vähentää häikäistymistä ja parantaa näkemistarkkuutta ja katsomisen laatua sekä lisää työn turvallista suorittamista nosturin ulkopuolisia työntekijöitä vahingoittamatta.

PDF-tiedostotorninosturinkuljettajiensuojaaminen.pdf (811 kB)
Tutkimus kokonaisuudessaan.